Recent News

Η Apple Music Ενισχύει τα Έσοδα των Καλλιτεχνών με Χωρικό Ήχο

Η Apple Music ανακοίνωσε πρόσφατα μια νέα πρωτοβουλία που αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα των καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της για τη διανομή της μουσικής τους. Συγκεκριμένα, οι καλλιτέχνες θα λάβουν ένα επιπλέον μπόνους έως και 10% στα δικαιώματα για κάθε τραγούδι που είναι διαθέσιμο και σε χωρικό ήχο (spatial audio). Αυτή η κίνηση αναμένεται να ενθαρρύνει τους καλλιτέχνες να προσφέρουν τη μουσική τους σε αυτή την προηγμένη μορφή ήχου, η οποία υποστηρίζεται από το Dolby Atmos και προσφέρει μια πιο εμβυθιστική ακουστική εμπειρία.

Η αναβάθμιση στην αποζημίωση θα ξεκινήσει από την πληρωμή του τέλους Ιανουαρίου, με τα ποσοστά για τα τραγούδια που είναι διαθέσιμα σε χωρικό ήχο να υπολογίζονται με έναν συντελεστή 1.1, ενώ τα τραγούδια χωρίς χωρικό ήχο θα συνεχίσουν να υπολογίζονται με συντελεστή 1. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε μια εποχή όπου η υποστήριξη για χωρικό ήχο έχει γίνει ένα σημαντικό σημείο πώλησης για τα νέα smartphones, tablets και ασύρματα ακουστικά. Όλες οι νέες συσκευές της Apple, συμπεριλαμβανομένων των AirPods, iPhone, iPad, Mac, Apple TV και HomePod, υποστηρίζουν τον χωρικό ήχο.

Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

  • Τι είναι ο χωρικός ήχος (spatial audio);
    Ο χωρικός ήχος είναι μια τεχνολογία ήχου που επιτρέπει την αναπαραγωγή ήχου σε έναν τρισδιάστατο χώρο, προσφέροντας μια πιο εμβυθιστική ακουστική εμπειρία.
  • Πώς υπολογίζονται τα δικαιώματα στην Apple Music;
    Τα δικαιώματα υπολογίζονται με βάση τον αριθμό των streams, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που ονομάζεται pro rata, όπου τα έσοδα από τις συνδρομές κατανέμονται ανάλογα με την ποσότητα των αναπαραγωγών.
  • Ποιες συσκευές υποστηρίζουν τον χωρικό ήχο;
    Πολλές σύγχρονες συσκευές, όπως τα νέα μοντέλα των AirPods, iPhone, iPad, Mac, Apple TV και HomePod της Apple, υποστηρίζουν τον χωρικό ήχο.

Εξηγήσεις Όρων

  • Spatial Audio:
    Μια τεχνολογία ήχου που δημιουργεί μια τρισδιάστατη ακουστική εμπειρία, προσομοιώνοντας τον τρόπο που τα αυτιά μας αντιλαμβάνονται τον ήχο στον πραγματικό κόσμο.
  • Dolby Atmos:
    Ένας πρότυπος για τον χωρικό ήχο που επιτρέπει την ακριβή τοποθέτηση και κίνηση των ηχητικών αντικειμένων σε έναν τρισδιάστατο χώρο.
  • Pro Rata:
    Μια μέθοδος υπολογισμού δικαιωμάτων όπου τα έσοδα από τις συνδρομές κατανέμονται ανάλογα με τον αριθμό των αναπαραγωγών του κάθε καλλιτέχνη.