Recent News

Η NASA σκέφτεται να μειώσει τον προϋπολογισμό για τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και Chandra

Η NASA εξετάζει την περικοπή του προϋπολογισμού δύο από τα μεγαλύτερα διαστημικά τηλεσκόπια της, καθώς αντιμετωπίζει ευρύτερες μειώσεις δαπανών για τα προγράμματα αστροφυσικής της. Σε μια παρουσίαση στην Επιτροπή Αστρονομίας και Αστροφυσικής των Εθνικών Ακαδημιών στις 13 Οκτωβρίου, ο Mark Clampin, διευθυντής του τμήματος αστροφυσικής της NASA, ανέφερε ότι μελετά αόριστες περικοπές στους λειτουργικούς προϋπολογισμούς του Παρατηρητηρίου Χ-Ακτίνων Chandra και του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble, προκειμένου να διατηρήσει τη χρηματοδότηση για άλλες προτεραιότητες στο τμήμα1.

Οι πιθανές περικοπές, όπως είπε, οφείλονται στην προσδοκία ότι το τμήμα του δεν θα λάβει το πλήρες αίτημα των σχεδόν 1,56 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2024, λόγω της νομοθεσίας που εγκρίθηκε τον Ιούνιο και περιορίζει τις μη αμυντικές δαπάνες περιθωρίου για το 2024 στα επίπεδα του 2023, με μόνο μια αύξηση 1% για το 20251.

Το Chandra και το Hubble είναι τα δύο πιο ακριβά αποστολές αστροφυσικής της NASA για να λειτουργήσουν μετά το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb. Η NASA ζήτησε 93,3 εκατομμύρια δολάρια για το Hubble και 68,7 εκατομμύρια δολάρια για το Chandra στην πρόταση προϋπολογισμού της για το οικονομικό έτος 2024, σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς των προηγούμενων ετών1.

Το Chandra και το Hubble είναι επίσης ανάμεσα στις δύο παλαιότερες αποστολές της NASA, με το Hubble να εκτοξεύεται το 1990 και το Chandra το 1999. Ο Clampin υπονόησε ότι αυτός ήταν ένας λόγος για τη μείωση των προϋπολογισμών τους1.

Ο Clampin είπε ότι οι εξοικονομήσεις από το Chandra και το Hubble θα πήγαιναν σε άλλες προτεραιότητες αστροφυσικής. “Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, όμως, είναι να προστατεύσουμε τις μελλοντικές αποστολές και τις αναπτυσσόμενες αποστολές και τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις”, είπε1.