Recent News

Γιατί η μετοχή της Nvidia πέφτει;

Η μετοχή της Nvidia, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής τσιπ στις ΗΠΑ, έχει παρατηρηθεί να πέφτει τον τελευταίο καιρό. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων που έχουν επηρεάσει την αξία της μετοχής της εταιρείας.

Περιορισμοί Εξαγωγών

Ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την πτώση της μετοχής της Nvidia είναι οι νέοι περιορισμοί εξαγωγών που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στην Κίνα. Αυτοί οι περιορισμοί απαγορεύουν την πώληση ορισμένων τσιπ AI της Nvidia στην Κίνα, πράγμα που έχει προκαλέσει μια πτώση στην αξία της μετοχής της εταιρείας15. Η Nvidia πιστεύει ότι αυτοί οι αυξημένοι περιορισμοί δεν θα οδηγήσουν αμέσως σε σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική της απόδοση. Ωστόσο, η εταιρεία προβλέπει μια μείωση των πωλήσεων στο μακροπρόθεσμο1.

Ανησυχίες για την Οικονομία

Άλλος ένας παράγοντας που επηρεάζει την πτώση της μετοχής της Nvidia είναι οι αυξανόμενες ανησυχίες για την οικονομία. Οι φόβοι των επενδυτών για την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας αυξάνονται, και η αυστηρή στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο έθεσε τέλος στις ελπίδες ότι θα μπορούσαν να γίνουν περικοπές των επιτοκίων2. Αυτό είναι κακά νέα για τις μετοχές ανάπτυξης στο βραχυπρόθεσμο. Οι υψηλές τιμές και η αργή ανάπτυξη συνήθως συνοδεύονται από χαμηλότερες αξιολογήσεις στην αγορά μετοχών2.

Ανησυχίες για τη Ζήτηση

Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες για τη ζήτηση των προϊόντων της Nvidia. Υπάρχουν φήμες που αμφισβητούν τη ζήτηση για τα προϊόντα του κέντρου δεδομένων και της AI της Nvidia, και μια επιβράδυνση σε αυτήν την αγορά θα μπορούσε να καταστρέψει τον πιο σημαντικό καταλύτη ανάπτυξης της μετοχής αυτή τη στιγμή2. Αυτό συνδυάζεται με την ανησυχία για την αδυναμία της εταιρείας να ανταποκριθεί στη ζήτηση λόγω των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και τα μέτρα COVID-19 στα κέντρα κατασκευής της Κίνας6.

Παρά τις προκλήσεις, η Nvidia παραμένει μια εταιρεία με μεγάλο δυναμικό ανάπτυξης. Ωστόσο, οι επενδυτές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τον κίνδυνο και να διασφαλίσουν ότι η μετοχή αυτή είναι μέρος μιας κατανομής χαρτοφυλακίου που είναι συμβατή με την ανεκτικότητα τους στον κίνδυνο και τον χρονικό ορίζοντα επένδυσής τους2.