Recent News

Πώς η Gen Z λαμβάνει αποφάσεις αγοράς;

Η Γενιά Ζ, οι νέοι που γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012, διαμορφώνουν τις αγοραστικές τους αποφάσεις με τρόπους που διαφέρουν σημαντικά από τις προηγούμενες γενιές. Η επιρροή των κοινωνικών μέσων είναι καθοριστική, με το 85% των νέων αυτής της γενιάς να δηλώνουν ότι τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν τις αγορές τους. Πλατφόρμες όπως το TikTok και το Instagram είναι οι κυριότερες πηγές επιρροής, ακολουθούμενες από το YouTube και το Facebook.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Γενιά Ζ δεν περιορίζεται μόνο στις διαδικτυακές αγορές. Παρά την αγάπη τους για την τεχνολογία, προτιμούν να ψωνίζουν και σε φυσικά καταστήματα, αναζητώντας μια πιο προσωπική εμπειρία. Οι νέοι αυτοί καταναλωτές δίνουν μεγάλη σημασία στην ηθική των εταιρειών και την αυθεντικότητα των προϊόντων. Πολλοί αποφεύγουν τις μάρκες που δεν ενεργούν ηθικά και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε θέματα “πράσινου ξεπλύματος”.

Η οικονομική αβεβαιότητα επηρεάζει επίσης τις αγοραστικές συνήθειες της Γενιάς Ζ. Πολλοί ανησυχούν για την οικονομία και προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα, αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που ξοδεύουν περισσότερο από ό,τι αποταμιεύουν. Η σημασία της ευκολίας και της αξίας είναι επίσης εμφανής, με την πλειοψηφία να προτιμά προϊόντα που προσφέρουν καλή σχέση ποιότητας-τιμής και εύκολη διαθεσιμότητα.

Είναι σαφές ότι η Γενιά Ζ διαμορφώνει το μέλλον των αγορών με τις μοναδικές της προτιμήσεις και αξίες. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να προσελκύσουν αυτή τη γενιά πρέπει να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις τους για αυθεντικότητα, ηθική και ποιοτικές εμπειρίες αγορών.

The source of the article is from the blog agogs.sk