Recent News

Βραζιλία. Ο γίγαντας των πωλήσεων αναγνωρίζει υψηλότερο χρέος και περισσότερους πιστωτές

Η βραζιλιάνικη εταιρεία Americanas, η οποία κατέθεσε αίτηση δικαστικής εξυγίανσης τον Ιανουάριο, αναγνώρισε σήμερα χρέος 42,5 δισεκατομμυρίων ρεάις (7,6 δισεκατομμυρίων ευρώ) και μεγαλύτερο αριθμό πιστωτών από ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Σε επικαιροποιημένο κατάλογο που στάλθηκε στην αγορά και στα δικαστήρια του Ρίο ντε Τζανέιρο τη Δευτέρα, ο αριθμός των πιστωτών της Americanas, η οποία ελέγχει την Lojas Americanas, μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής στη Βραζιλία, αυξήθηκε από 7.967 σε 9.713.

Η αξία του χρέους της εταιρείας αυξήθηκε επίσης από 41,2 εκατομμύρια ρεάλ (περίπου 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ) στις 19 Ιανουαρίου σε 42,5 δισεκατομμύρια ρεάλ (περίπου 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ) που υπολογίστηκε στην αναθεώρηση που έγινε στις 10 Φεβρουαρίου.

Το χρέος του ομίλου Americanas προς τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της Βραζιλίας αυξήθηκε από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ) σε 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια (2,7 δισεκατομμύρια ευρώ), σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου.

Η Americanas ανακοίνωσε στις 11 Ιανουαρίου ότι είχε εντοπίσει λογιστικές ανακολουθίες ύψους περίπου 3,85 δισ. δολαρίων (3,6 δισ. ευρώ), οι οποίες οδήγησαν στην παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Δύο εβδομάδες αργότερα, η εταιρεία κατέθεσε αίτηση δικαστικής εξυγίανσης στη δικαιοσύνη του Ρίο, η οποία την έκανε αμέσως δεκτή.

Η αναγκαστική διαχείριση που προβλέπεται από τον πτωχευτικό νόμο της Βραζιλίας είναι ένας μηχανισμός αποφυγής της πτώχευσης και προβλέπει μια περίοδο 180 ημερών, η οποία μπορεί να παραταθεί για ίσο χρονικό διάστημα, προκειμένου η εταιρεία να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί να λειτουργεί κανονικά χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει τα χρέη της.

Μετά την ανακάλυψη του λογιστικού κενού, η αγοραία αξία της Americanas κατέρρευσε κατακόρυφα στο χρηματιστήριο της Βραζιλίας, με αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές των τομέων των πιστωτών, όπως οι δημόσιες και ιδιωτικές τράπεζες, οι οποίες ήταν εκτεθειμένες.

Σχεδόν όλες οι τράπεζες που δημοσιοποίησαν τα οικονομικά τους ισοζύγια το 2022, συμπεριλαμβανομένης της Santander και της Itaú, ανακοίνωσαν σημαντική αύξηση των προβλέψεών τους για επισφαλείς απαιτήσεις λόγω της υπόθεσης Americanas.