BE αναφέρει ότι η φτώχεια έχει αυξηθεί στις Αζόρες. Η κυβέρνηση επισημαίνει το έργο σε εξέλιξη

Ο κοινοβουλευτικός ηγέτης του BE στη Νομοθετική Συνέλευση των Αζορών, António Lima, κατηγόρησε σήμερα την Περιφερειακή Κυβέρνηση (PSD, CDS-PP και PPM) ότι αύξησε τη φτώχεια στο αρχιπέλαγος, ενώ η εκτελεστική εξουσία επισήμανε ότι “έχει ήδη αποδείξει την αξία της” στην περιοχή.

“Μετά από ένα έτος 2020 με άτυπα αποτελέσματα, κατά το οποίο ο κίνδυνος φτώχειας μειώθηκε σημαντικά στις Αζόρες (6,6 ποσοστιαίες μονάδες), το 2021 – το έτος διακυβέρνησης του συνόλου της ευθύνης αυτής της πλειοψηφίας – υπήρξε μια ισχυρή αύξηση της φτώχειας στην περιοχή, που συνδέεται με την αύξηση της ανισότητας”, υπενθύμισε ο βουλευτής bloquista, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης για τις συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή, που πραγματοποιήθηκε στη Χόρτα.

Σύμφωνα με τον António Lima, οι πιο πρόσφατοι οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες για το 2021 δείχνουν ότι το 25% του πληθυσμού των Αζορών “είναι φτωχό”, μια αύξηση 3,2 ποσοστιαίων μονάδων: “Μόνο η Μαδέρα έχει υψηλότερο ποσοστό!”

Ο António Lima υπενθύμισε ότι τα κόμματα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση ήρθαν στην εξουσία μετά από “μια εκστρατεία κατά την οποία δαιμονοποίησαν την κοινωνική στήριξη”, χαρακτηρίζοντας όσους λάμβαναν αυτή τη στήριξη ως “εξαρτώμενους από επιδοτήσεις”.

Το πρόβλημα, για την BE, είναι ότι η κοινωνική στήριξη “δεν επαρκεί” για τη βελτίωση της ζωής των Αζοριάνων, και υποστηρίζει ότι οι “οικτρά χαμηλοί μισθοί” που εφαρμόζονται στις Αζόρες θα πρέπει επίσης να αυξηθούν, συμπεριλαμβανομένου του κατώτατου μισθού, για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φτώχειας.

Ο Αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Κυβέρνησης, Artur Lima, υπενθύμισε ότι οι πολιτικές για την καταπολέμηση της φτώχειας “δεν έχουν άμεσο αντίκτυπο” που “όλοι θα ήθελαν”, αλλά μάλλον μακροπρόθεσμο, αν και κατανοεί ότι έχει ήδη γίνει πολλή δουλειά στον τομέα αυτό.

“Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της φτώχειας, αυτή η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεδειγμένες επιτυχίες, αλλά ο δρόμος είναι η συνεχής εμβάθυνση των καλύτερων λύσεων για τις Αζόρες”, υπογράμμισε ο κυβερνήτης, αναγνωρίζοντας ότι τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία αποτελούν “μια πρόσθετη πρόκληση” που πρέπει να καταπολεμηθεί “με σταθερότητα και αποφασιστικότητα”.

Ο Artur Lima υπερασπίστηκε, από την άλλη πλευρά, την εκπόνηση επιστημονικής μελέτης που θα επιτρέψει την κατανόηση των πραγματικών αιτιών “αυτού του προβλήματος” και επιτέθηκε στο PS, το οποίο κυβέρνησε την περιοχή μέχρι το 2020, όταν ο κίνδυνος του ποσοστού φτώχειας έφτασε σε “ιστορικά υψηλά”.

“Με το Π.Σ. η περιοχή αυτή έφτασε τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, τις μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας και το υψηλότερο ποσοστό υπερπλήρους στέγασης”, υπενθύμισε.

Η Andreia Cardoso, σοσιαλιστική βουλευτής και πρώην περιφερειακή γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι, λόγω της διακυβέρνησης των τελευταίων δύο ετών, “οι Αζορέζοι ζουν σήμερα χειρότερα από ό,τι το 2020”, καθώς και ότι “απέχουν περισσότερο από το να έχουν τις ίδιες συνθήκες διαβίωσης και εισοδήματος με τους πολίτες αυτής της χώρας και της Ευρώπης”.

“Είναι επείγον να ανοίξει ο δρόμος, είναι επείγον να δράσουμε βραχυπρόθεσμα, εφαρμόζοντας μέτρα που ανταποκρίνονται στην κοινωνική και οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, είπε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε, θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να εκφράσει την υποστήριξή του στην πρόταση της Επιτροπής για οδηγία σχετικά με τη φορολόγηση των ενεργειακών προϊόντων.

Η Catarina Cabeceiras, κοινοβουλευτική επικεφαλής του CDS, επέκρινε το “χάος” που κατήγγειλε το PS σχετικά με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της περιοχής, καταγγέλλοντας τις αντιφάσεις του σοσιαλιστικού λόγου, ο οποίος πριν δεν έδινε σημασία στα στατιστικά στοιχεία για τη φτώχεια στις Αζόρες, αλλά τώρα στηρίζεται στα στοιχεία για να μπορέσει να επιτεθεί στη δεξιά κυβέρνηση.

Επίσης, ο Bruto da Costa, κοινοβουλευτικός ηγέτης του PSD, υπογράμμισε τα πιο ευνοϊκά στατιστικά στοιχεία για την περιοχή.

“Αυτή τη στιγμή, οι Αζόρες έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων που έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία της αυτονομίας! Ποτέ άλλοτε τόσοι πολλοί Αζοριανοί δεν εργάστηκαν στην περιοχή μας και δεν είχαν δουλειά στην περιοχή μας!”, τόνισε.

Ο Paulo Estêvão, βουλευτής του PPM, υπενθύμισε ότι υπάρχει επίσης ένας τρόπος για την καταπολέμηση της φτώχειας, ο οποίος είναι η μείωση των φόρων στην περιοχή, υπενθυμίζοντας ότι ήταν αυτή η κυβέρνηση συνασπισμού που μείωσε τη φορολογική επιβάρυνση στις Αζόρες, όταν η Δεξιά ανέλαβε καθήκοντα κυβερνήτη στο αρχιπέλαγος.

Ο Pedro Neves, από το PAN, υπενθύμισε ότι οι Αζοριανοί “έχουν χάσει την αγοραστική τους δύναμη”, υποστηρίζοντας ότι η φτώχεια στην περιοχή πρέπει να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά μέσω της αύξησης των μισθών.

“Με το καλάθι των τροφίμων, με το ποσοστό του πληθωρισμού, οι άνθρωποι δεν έχουν τις ίδιες οικονομικές συνθήκες”, σημείωσε.

Ο Nuno Barata, της Φιλελεύθερης Πρωτοβουλίας, λέει ότι μπορείς να καταπολεμήσεις τις αιτίες της φτώχειας μόνο με τη δημιουργία πλούτου και όχι με την εισαγωγή χρημάτων στα προβλήματα.

“Αν συνεχίσουμε να έχουμε οικονομικούς τομείς που εξαρτώνται από τον Προϋπολογισμό, το πρόβλημα δεν θα λυθεί”, προειδοποίησε ο βουλευτής των Φιλελευθέρων, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι η εκτελεστική εξουσία συνεχίζει να παρέχει οικονομική στήριξη σε εταιρείες που “εξαρτώνται από τις επιδοτήσεις”.