Η Wall Street πέφτει λόγω των φόβων για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης διαπραγματευόταν πτωτικά νωρίς την Παρασκευή, πιεζόμενο από τους φόβους για αύξηση των επιτοκίων μετά την ανακοίνωση δεικτών που έδειχναν επίμονο πληθωρισμό.

Στις 15.10 (ώρα Λισαβόνας), ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,23% στις 33.619,39 μονάδες και ο Nasdaq κατά 1,05% στις 11.732,26 μονάδες.

Ο ευρείας βάσης δείκτης S&P 500 έχανε 0,95% στις 4.050,77 μονάδες.

Την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 0,7% τον Ιανουάριο, μετά από μείωση 0,2% τον Δεκέμβριο. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα η αύξηση ήταν 6%, όταν τον Δεκέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 6,5%.

Παρά την επιβράδυνση των αυξήσεων των τιμών σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, η μηνιαία αύξηση από τον Δεκέμβριο στον Ιανουάριο δημιουργεί ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός αποδεικνύεται πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν.

Το υπουργείο Εργασίας είχε ήδη ανακοινώσει την Τρίτη ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 6,4% τον Ιανουάριο, πιο αργά από ό,τι αναμενόταν σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022, έχοντας επιταχυνθεί σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

Τα εν λόγω στοιχεία για τον πληθωρισμό δημοσιεύθηκαν την ώρα που αναλύεται κατά πόσον οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων που αποφάσισε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) από τον Μάρτιο του 2022 έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στη συγκράτηση των τιμών.

Την 1η Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων, κατά 0,25%, μικρότερη από τις προηγούμενες.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η Fed θα υιοθετήσει πιο επιθετική στάση όσον αφορά τα επιτόκια.